Les Halles redevelopment project

Les Halles redevelopment project

Download the brochure

 

THE NEW HEART OF PARIS

Les Halles will be reorganized and modernized to make the district more welcoming to visitors and will become more cohesive, more open to the city and better integrated into the urban environment. And thanks to reduced congestion, visitors will breathe more freely and be able to access all facilities and make their way with ease in a more agreeable setting.

There will be an inviting new public garden, a larger pedestrian district, a new building inspired by nature
(La Canopée), a greater number of easier-to-use pathways and routes, a larger, more functional regional train station, an enlarged, refurbished shopping centre, more cultural facilities and a reorganized underground road network.

With Les Halles – destined to become the heart of a great metropolis, reflecting the vibrancy and excitement
of the French capital – the Paris of tomorrow is taking shape.

2011
Installation of worksite
Reconfiguration of underground road layout
Demolition of Willerval pavilions

2012
Handover of 7-12 play area
Demolition of Willerval pavilions complete
Worksite operational
Construction of Canopy
Construction of new Porte Rambuteau entrance
Renovation of North-West section of garden

2013
Creation of new entrance on Place M. de Navarre
Renovation of RER passenger concourse
Handover of new Porte Rambuteau entrance
Construction of new Porte Berger entrance
Handover of North-West section of garden

2014
Handover of Canopy’s roof
Reconfiguration of surface road layout
Handover of new Porte Berger entrance
Renovation of the garden in front of Canopy
Construction of Centr’Halles Park, a sports equipment

2015
Construction of new Porte Lescot entrance
Reconfiguration of Lescot’s street
Handover of Centr’Halles Park

2016
Handover of Canopy and the garden in front
Handover of new Porte Lescot entrance
Handover of West sections of the garden
Reconfiguration of underground road layout complete
Renovation of RER passenger concourse complete

2017
Handover of the northeast sections of the garden and the 2-6 play area
Reconfiguration of surface road layout complete
Handover of the new entrance on Place M. de Navarre

2018
Handover of the southeast section of the garden and finishing touches of the surface road layout (area access worksite / Berger’s street)

A LINK BETWEEN ABOVE AND BELOW

Canopée - vue aérienne

Canopée - canopy in English - is a reference to the upper layer of foliage in a forest, where most of the leaves are concentrated, and which captures sunlight and intercepts rainfall. This is the name given by architects Patrick Berger and Jacques Anziutti (architectural design by Patrick Berger) to the aboveground section of Les Halles. It covers an area similar to the Cour carrée of the Louvre.

The Canopée achieves a balance between each component of life on the site. It is a synthesis between the many forms required to meet the site’s redevelopment criteria and reflects the limitations and resources of the urban environment. The Canopée is designed to cover the patio and to freshen it via natural ventilation fins, which comply with fire safety regulations; accommodate cultural facilities; recover rainfall to water the garden; harness the sun’s energy; shelter visitors from heat or inclement weather; throw open a door onto the garden; limit the physical pressure of the structure on neighbouring buildings in line with the collective memory of Les Halles and its built environment (the Canopée is 14.5 metres high at its tallest point); impact surrounding businesses as little as possible during the construction period.

6,300 sq.m
of retail shops

A 2,600 sq.m
music conservatory

A 1,400 sq.m
hip-hop center

A 1,050 sq.m
library

1,000 sq.m
of amateur workshops

200 sq.m
cultural kiosk

AN OASIS OF CALM IN THE MIDST OF THE CITY


 

The public garden is designed as a vast meadow dotted with fl ower beds and plants, framed on either side by wooded areas and equipped with playgrounds, benches, petanque courts, chess tables and much more. It will be more inviting, open and accessible to the public and will have more greenery than before.

The uncluttered perspectives will create a feeling of space.

Numerous obstacles and level changes will be removed to make the area more easily navigable for the mobility-impaired. Its branching pathways will also be extended to neighbouring streets. There will be a total of 138 more trees than there are today.

2,500 sq.m
of playgrounds for 7- to 11-years-old

1,400 sq.m
of playgrounds for 2- to 6-years-old

8,244 sq.m
of lawn

3,780 linear
metres of park benches

4 hectares
of uninterrupted parkland

A RENOVATED, ENLARGED, MORE EASILY ACCESSIBLE REGIONAL TRAIN (RER) STATION


 

The refurbishment of the main concourse will offer Paris-region travellers more comfort and services.

The reorganized, renovated concourse will be enlarged by over 50% to help passengers make their connections more
easily within the Châtelet-Les Halles station complex.

New lighting, new materials and redesigned signage will make the transportation complex more inviting and user-friendly.

The station’s security and safety systems will also be modernized, and the RER platforms and connecting corridors
between the Châtelet and Les Halles stations will be renovated.

12,672 sq.m
for the new transportation concourse

750,000
travellers per day (RER + metro)

Three new access points for the transportation complex:
> A direct access point at Place Marguerite de Navarre
> Two access points extending to Level -4 at Porte Berger and Porte Rambuteau

50% more space for travellers

 

SEMPARISEINE AND THE CITY OF PARIS ARE DOING EVERYTHING POSSIBLE TO REDUCE CONSTRUCTION-RELATED INCONVENIENCES

Haut de page